informationen säger att vi reser i enfart av 6 knop ut ur Piraeus hamn. Jag har
pecis handlat mig en baguette med feta och styr kosan mot
Aigina, eller Egina som
vi svenskar säger. Jag är på väg till an god vän som bor
på Egina och driver en liten restaurang eller mezedopoleio som det heter på
Grekiska. En Mezedopoleio är en liten taverna där man oftast äter
smårätter, et kan vara korv, fisk eller bröd med feta och olivolja
och man intar gärna dessa rätter med grekisk ouzo givetvis. Det kan ibland
låta konstigt att ha anissmaken med fisk men man vänjer sig och det kan
ibland vara riktigt gott att blanda till det.
Aigina är en liten ö som ligger bara en timmes slöfärja från
Piraeus och räknar man ifrån mitt hus i centralare delar av
Aten tar det
ca 2 timmar att ta sig ut till den grekiska friheten på öarna.
Jag kommer i hamn och sätter mig för att ta en kaffe i marinan, bland tusister
och andra lösa människor sätter jag mig bredvid en liten butik som säljer
lokala pistagenötter från Aigina, Jag kan ju inte låta bli att handla
en liten påse förstås.
Förra året gästkockade jag i köket ett par veckor och hade en
underbar tid på Aigina
med Christina och hennes familj, jag saknar givetvis
maten som är utsökt men midsommaren inbjudan känns helt rätt
med IKEA inhandlade sillar och Kalles kaviar.
Vi dricker till och med svenska snaps och det känns helt underbart i både
kropp och själ. Magen känner igen det goda svenska köket och vänjer
sig fort tillbaka från grekisk feta, lantsallad och Souvlaki... inte undra på
det när det tar ett år till nästa svenska midsommar...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar