oktober 24, 2006

Lena Adelsohn Liljeroth ny kulturminister

Lena Adelsohn Liljeroth efterträder Cecilia Stegö Chilò som avgick efter bara 10 dagar som minister.

Lena Adelsohn Liljeroth har varit riksdagsledamot sedan 2002 och sitter i riksdagens kulturutskott. Hon är gift med förre moderate partiledaren Ulf Adelsohn. (svt)

Inget val som jag hade tippat, men är väldigt mycket mindre kontroversiellt val än Stegö. Det lär dock bli en hel del ändringar med tanke på tidigare uttalanden, som svt sammanställt. Även om Public Service verkar bli kvar:

Om public service I en debattartikel i tidningen Stockholm City i somras vände sig Adelsohn Liljeroth mot en bild av moderaternas kulturpolitik som det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU tecknat. En av frågrona hon tar upp rör verksamheten för Sveriges Television och public service.

"Ännu en lögn är att moderaterna vill avskaffa public service, det vill säga det uppdrag som Sveriges Television har.

Sanningen är att vi snarare vill stärka public service, i så måtto att vi vill att SVT ska satsa mer på program, som de kommersiella kanalerna inte gör. Dit hör exempelvis kvalificerade kommenterande program, nyheter, program på minoritetsspråk, drama, dokumentärer samt barnprogram av hög standard. Bred underhållning och vissa sportsändningar behöver inte produceras med hjälp av skattemedel."

Inga kommentarer: